Mikrovlnná trouba
Mikrovlnná trouba neboli zkráceně mikrovlnka je jeden ze starších pomocníků dnešní domácnosti. Jako každý spotřebič se vyvíjí k lepšímu a hezčímu, to samé i tento pomocník. Toto zařízení je určeno primárně k ohřívání či vaření. Především slouží jako tepelná úprava pokrmů. Funguje pomocí rozkmitáváním molekul, které jsou uložené ve vodě, tudíž lze ohřívat jídlo, které obsahuje vodu, cukr nebo tuk. Také se občas používá jako dezinfekce, ve vodě žijí různé bakterie a záření je zabíjí. Mnoho lidí mikrovlnou troubu používá i k rozmrazování potravin, není to nejlepší způsob, ale za to je rychlý.
Dovolím si říct, že dnes snad v každé domácnosti najdeme pomocníka, který nám dokáže během pár minut připravit teplé jídlo, které je připraveno k okamžité konzumaci. Dá se v ní ohřát prakticky cokoliv, jen všechno není takto ohřáté dobré. Každý je zvyklý na jiné, své způsoby a těch se drží. Ale když si představím, že přiběhnu z práce s jedním dítětem v ruce, druhé táhnu za ruku a křičí na mě, že má hlad, tak jednodušší způsob, než dát porci uvařeného jídla s talířem do mikrovlnky a ohřát ho, asi neznám. Používat ji dokáže i starší dítě, proto když je natolik vyspělé, že zvládne být doma samo a je jídlo připravené, stačí, aby si oběd ohřálo a v klidu se najedlo.
Určitě už pár lidí z nás zkusilo i troubě něco lehkého a rychlého upéct – třeba hrníčkový perník, knedlík, muffin a mnoho nespočet dalších lehkých pokrmů či moučníků.Někdo si nechá mikrovlnnou troubu zabudovat do kuchyňské linky, jiný si na ní vyrobí poličku, kam si ji uschová a jiný si ji položí rovnou na kuchyňskou desku. Sladí si ji s ostatními spotřebiči a ohřívání může začít. Její ovládání a používání nebývá nijak složité, jde však o různé druhy a typy, které se ovládají podobně avšak ne stejně. Proto je dobré přečíst si manuál ke všem zakoupeným spotřebičům.